Dofinansowano ze œrodków Gminy Miasta Toruń.

Koncert Charytatywny "Przyjaciele"

Lula Pena
Mariusz Lubomski

Lula Pena, portugalska piosenkarka występująca w nurcie Fado po raz pierwszy w Polsce na jubileuszowym koncercie charytatywnym Fundacji Platon 17 lipca, godz.19.00 na dziedzińcu Ratusza Staromiejskiego w Toruniu. Cegiełki – 30, 00 zł, klub Niebo.

Lula Pena, portugalska piosennkarka, autorka tekstów, obracająca się w nurcie Fado. Fado to melancholijna pieść wykonywana przez jednego wokalistę, przy akompaniamencie dwóch gitar. Początki gatunki sięgają XIX wieku, usłyszeć go można było w biednych portowych miasta Portugalii. Gitarowe brzmienie twórczości Luly Peny ma więcej wspólnego z klasyczną Brazylijską bossanovą niż konwencjonalnym Fado. Oryginalne harmonijne brzmienia - zarówno ostre, jak i melodyjne, idealnie przenikają się z głębokim głosem artystki. Pena hipnotyzuje, zaprasza słuchacza w swój niezliczony, pełen emocji, muzyczny świat. Lula Pena dowodzi, że połączenie pięknych słów z gitarą pozwala przekraczać nowe granice.

Jest już tradycją, że Fundacja Platon im. Kuby Rumińskiego co roku organizuje w Toruniu koncert charytatywny. Podczas dziewięciu dotychczasowych koncertów wystąpiło wielu znakomitych artystów, m.in.: Katarzyna Groniec, Zbigniew Zamachowski, zespół Raz Dwa Trzy, kabaret Ani Mru Mru, Joanna Trzepiecińska i Anna Umer. Dyrektorem artystycznym koncertów jest Mariusz Lubomski. Całkowity dochód z imprez wspiera utalentowane, młode osoby w formie całorocznej pomocy stypendialnej. Tegoroczny koncert jest wyjątkowy – obchodzimy 10-o lecie istnienia fundacji. Organizowane przez nas wydarzenie jest okazją do wspomnień, podsumowań oraz snucia planów na kolejne dziesięciolecia. Koncert stanowi okazję do podsumowania całorocznej działalności Fundacji i jest niezwykle ważnym elementem działalności toruńskich organizacji pozarządowych. To okazja do spotkania, rozmowy i zjednoczenia wokół wspólnych spraw, dlatego nazwa koncertu „Przyjaciele” oznacza nie tylko muzyczne spotkanie artystów, ale przede wszystkim naszych Przyjaciół, wspierających nas i nasze działania już 10 lat.

Fundacja Platon powstała w lipcu 2005 roku, kiedy postanowiliśmy pomagać młodym ludziom poszerzać zainteresowania, zdobywać wiedzę i rozwijać pasje. W przeciągu 10 lat nasze stypendium otrzymało ponad 100 osób. W ramach Programu Stypendialnego Pasjopopolis, od 3 lat swoje pasje rozwinęło blisko 40 osób z Torunia i Poznania. Najważniejszym zadaniem realizowanym przez Fundację Platon w ciągu ostatnich dwóch lat jest projekt Cosmic Underground (2012), czyli artystyczna podróż kolejowa z Tallina do Lizbony łącząca dwa bieguny Europy – Wschód i Zachód. Wyprawa w ramach Cosmic Underground trwała dwa miesiące i angażowała międzynarodowy zespół 30 artystów współtworzących dziesięć wagonów tematycznych. Na dworcach w danych miastach prezentowany był spektakl muzyczny którego główny wątkiem był czas w ujęciu Teorii Względności Alberta Einsteina. Wydarzenie przyciągnęło ponad 25.000 widzów w całej Europie.

Działania Fundacji, a w szczególności wydarzenie Instytut B61 - Zderzenie promowały starania Torunia o tytuł ESK w kontekście ogólnopolskim. Fundacja uczestniczyła w MF VALGUS w Tallinie w 2011 roku, Międzynarodowym MFF Tofifest oraz MFŚ SKYWAY. Organizacja zrzesza osoby o różnym profilu zainteresowań takich jak nauka, działania kulturotwórcze, współpraca z młodzieżą, wolontariat oraz społeczeństwo obywatelskie. Osoby związane z organizacją współtworzą projekty kulturalne i edukacyjne na skalę krajową oraz międzynarodową. W ramach Instytutu B61 Fundacja Platon współpracowała m.in. z Tomaszem Stańko, Stanisławem Tymem, Stanisławem Soyką, Michałem Urbaniakiem, Marią Peszek, Natalią i Pauliną Przybysz, Bartkiem Waglewskim, L.U.C, SOFĄ, Eldo, Katarzyną Groniec i Bogdanem Hołownią.