Zapraszamy na XV - koncert Fundacji Platon. Do współpracy zaprosiliśmy artystę Artura Andrusa. Fundacyjny koncert już na stałe wpisał się w kulturalną mapę Torunia. Jeden ciepły letni wieczór przyjaciele fundacji oraz koneserzy muzyki spotykają się na Dziedzińcu Ratusza Staromiejskiego.

Koncert pełni rolę podsumowania całorocznej działalności Fundacji i jest niezwykle ważnym elementem działalności toruńskich organizacji pozarządowych. To okazja do spotkania, rozmowy i zjednoczenia wokół wspólnych spraw. Fundacja Platon zajmuje się udzielaniem pomocy finansowej w postaci stypendium dla młodzieży. Powstała w 2005 roku, a bodŸcem ku temu była tragiczna śmierć Jakuba Rumińskiego. Kuba zginął w 2004 r. w wypadku motocyklowym. Miał wówczas zaledwie 20 lat. Pomysłodawczynią założenia fundacji była mama licealisty - Hanna Rumińska. Wspieramy dzieci i młodzież w realizacji pasji oraz reagujemy na trudne życiowe sytuacje. Dwa lata temu po śmierci mojej przyjaciółki przejęłam opiekę nad jej dziećmi, zrobiło się nas czworo. Fundacja Platon jest z nami od samego początku i wyróżnia się tym, ze jest z nami przez cały czas! Nie był to zryw chwilowy, a trwała opieka i wsparcie, mówi Anna Lamers.

Koncert odbędzie się 16 czerwca na dziedzińcu Ratusza Staromiejskiego. Początek o godz. 19. Bilety w cenie 55 zł są do nabycia w biurze Rainbow Tours przy ulicy Mostowej 25, przez Internet https://www.biletomat.pl/inne/xv-koncert-fundacji-platon-torun-8133/ oraz od godz. 18.30 w dniu koncertu przed wejściem. W przypadku deszczu koncert odbędzie się na Sali Mieszczańskiej Ratusza Staromiejskiego.

Artur Andrus – dziennikarz, poeta, autor tekstów piosenek, artysta kabaretowy co jakiś czas konferansjer różnych imprez kabaretowych, komentator "Szkła kontaktowego", do listopada 2017 r. redaktor trójkowej "Akademii rozrywki". Artur Andrus to artysta wszechstronny. Można go nie tylko usłyszeć w radiu i na płytach, zobaczyć na scenie i w telewizji, ale też przeczytać. Jego wiersze ukazywały się w latach 1998-99 w kolumnie satyrycznej Życia Warszawy. Pisze również teksty piosenek dla innych artystów kabaretowych, m.in. dla Małgorzaty Zwierzchowskiej i Olka Grotowskiego ("Wiesiek idzie", "Jarocin", "Beczka piwa") dla Czerwonego Tulipana ("Żeby się sobą zauroczyć", "Odezwa do Małgosi"), dla Grupy MoCarta - słynny "Paskudny wio..." wykonywany z Arturem Renionem, czy "Nie śmiejcie się z taty". Jego teksty wykonuje również Alicji Majewska, Hanna Śleszyńska, Czesława Mozil.

XV koncert Fundacji Platon został dofinansowany ze środków Gminy Miasta Toruń oraz Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Koncert jest objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotra Całbeckiego.