Projekty społeczne

Społeczną misją Fundacji od samego początku jest pomoc młodym ludziom poszerzać zainteresowania, zdobywać wiedzę i rozwijać pasje. Od 2005 roku zrealizowaliśmy gro projektów!

1. W 2020 r. przyznaliśmy trzy stypendia muzyczne uczniom Szkoły Muzycznej w Toruniu, każde o wartości 3600 zł.

2. Wsparliśmy proces tworzenia przenośnych respiratorów w ramach  projektu Ventilaid.

3. Z inicjatywy toruńskich lekarzy zorganizowaliśmy zbiórkę i przekazaliśmy toruńskim szkołom tablety (bardzo się przydały podczas zdalnego nauczania)

4. Wspólnie ze spółką Apator w latach 2010-2016 realizowaliśmy Program Stypendialny Pasjopolis. W ramach Pasjopolis wspieraliśmy młodych ludzi, inteligentnych pasjonatów, niepokornych indywidualistów i cichych geniuszy, którzy często nie mieszczą się w stereotypowym wyobrażeniu o wzorowym uczniu. pracowaliśmy z osobami, które potrafiły zarazić nas swoją pasją i przez cały rok tę pasję rozwijały.

Osiągnięciem programu Pasjopolis było niewątpliwie to, iż pozwolił on stworzyć społeczność ludzi przekonanych o tym, że nie warto ograniczać się do zagadnień szkolnego programu, że odwaga i determinacja w rozwijaniu zainteresowań (nawet tych „najdziwniejszych”) może zostać dostrzeżona i doceniona, podkreśla Jan Świerkowski. Program Stypendialny Pasjopolis w 2014 roku został laureatem ogólnopolskiego konkursu na Dobre Stypendia w kategorii Lokalne NGO, w ramach konkursu organizowanego przez Fundację Dobrą Sieć oraz Polsko-Amerykańską Fundację Wolności. Przez 6 lat realizacji programu udało nam się wesprzeć ponad 100 licealistów z całej Polski.​

Od początku istnienia fundacji byliśmy zaangażowaniu w program Stypendiów Pomocowych, realizowanych we współpracy z Polsko-Amerykańską Fundacją Wolności. Byliśmy zawsze blisko lokalnych wyzwań związanych

z rozwojem młodzieży: corocznie wspieramy finansowo młodzież, która z przyczyn finansowych ma utrudniony start oraz wspieramy rozwój ich pasji.